Een E-nummer is een code die door de Europese Voedselveiligheids Autoriteit is afgegeven aan stoffen die aan voedingsmiddelen toegevoegd mogen worden. Deze stoffen kunnen een natuurlijke, maar ook van chemische oorsprong zijn. E-nummers zijn in principe verkorte namen die gegeven zijn aan kleur-, geur-, smaakstoffen etc. Een voorbeeld is karmijn. Is een natuurlijke kleurstof afkomstig van de luizen. Wordt vaak ook aangeduid als E120. De fabrikant kan zelf de keuze maken of men het declareert als E-nummer of uitschrijft als karmijn(zuur). Zo zijn er meer voorbeelden te benoemen met E nummers of het gebruik van de uitgeschreven naam van een stof. Daarom zijn wij als organisatie niet echt een voorstander om met een lijst van verboden E-nummers af te geven, omdat vaak namen van stoffen uitgeschreven worden. Toch hebben we op verzoek dit vrij algemeen vermeld op onze website.

Een mooi voorbeeld hierin is: E471, oftewel mono en diglyceriden van VETzuren. Dit vet kan afkomstig zijn van dierlijke of van plantaardige oorsprong. Indien het afkomstig is van dierlijk vet, dient het gehele proces vanaf de slacht tot aan het proces waar E471 gemaakt wordt te voldoen aan de Halal standaarden. Dit betekent bijvoorbeeld het verzamelen van slachtrestromen om de Halal vet te fabriceren. Dit wordt middels raffinage gescheiden. Vervolgens wordt er hiervan het product E471 van gemaakt. Dit proces vindt meestal plaats in verschillende fabrieken, waarbij ook veel massa getransporteerd wordt tussendoor. In de verschillende processen kan men ook varkensvetten fabriceren/raffineren/afvullen/etc. Dit geldt dus ook voor de E471 van plantaardige oorsprong. Ook al zou een fabrikant bevestigen dat men E471 produceert vanuit bijvoorbeeld palmvet. Indien er geen audit plaatsvindt vanuit een onafhankelijke certificeringsorganisatie, kan er van alles misgaan tijdens de producties. Zo kan het dus voorkomen, dat men bijvoorbeeld palmvet transporteert die daarvoor varkensvet heeft getransporteerd. Of dat men palmvet raffineert in dezelfde fabriek waar ook varkensvet geraffineerd wordt. Het kan ook zijn dat men in de fabriek waar de E471 gemaakt wordt, ook E471 fabriceert met een oorsprong uit varkensVET. Wij als Halal Audit Company kunnen de garantie afgeven dat niet alleen de oorsprong Halal is, maar ook tijdens het gehele proces geen contaminatie plaatsvindt met Haram grondstoffen.

Wat zijn kleurstoffen?

Kleurstoffen geven een product kleur of versterken de bestaande kleur. Het doel van een kleurstof is het aantrekkelijk maken (behouden) van een product. Er zijn drie verschillende soorten kleurstoffen: natuurlijke kleurstoffen (verkregen uit planten), natuuridentieke kleurstoffen (chemisch gesynthetiseerde stoffen, identiek aan die uit de natuur) en synthetische kleurstoffen (chemisch gesynthetiseerde kleurstoffen die niet in de natuur voorkomen).
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E100Curcumine / KurkumaKleurHalal als zuiver grindkurkuma poeder- of korrelvorm. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof. Haraam indien verborgen ingrediënt varkensvet gebaseerd emulgator in droge mix.
E100(ii)TurmericOranje-gele kleurstofHalal
E101Riboflavine (vitamine B2)KleurMushbooh(Haram indien van varkenslever en nieren, Halal indien van 100% plantaardig materiaal )
E101(ii)Riboflavine- 5'- fosfaatGele kleurstof, vitamine B2Halal
E102TartrazineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E104Chinoline GeelKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, de andere oplosmiddelen dan water dienen Halal te zijn.
E107Geel 2GGele kleurstof, azokleurstofHalal
E110Sunset FCF / oranjegeel SKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E120Cochenille / karmijnzuurKleurHaram
E122Karmozijn / AzorubineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E123AmaranthKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E124Ponceau 4R / cochenille rood AKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E127Erytrosine BSKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistofkleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E128Rood 2GRode kleurstof, synthetischHalal
E129Allurarood ACRode kleurstof, azokleurstofHalal
E131Patentblauw VKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E132Indigo Carmine / IdigotineKleurHalal indien gebruikt wordt als 100% synthetische kleur maar als varkensvlees glycerine wordt toegevoegd als oplosmiddel, dan is het Haram
E133Briljantblauw FCFBlauwe kleurstof, synthetischHalal
E140ChlorofylKleurHalal indien het wordt gebruikt als 100% poeder. Halal indien water of plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel
E141Koper Complex van chlorofylKleurHalal indien het wordt gebruikt als 100% poeder. Halal indien water of plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel
E142Groen S / briljantgroen BSKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E150 (a-d)Caramel Kleur / met chemicaliënKleurHalal
E151Black PN / Briljantzwart BNKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E153Carbon Black / Plantaardige Carbon (Charcoal)KleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E154Bruin FKBruine kleurstof, azokleurstofHalal
E155Bruin HTBruine kleurstof, azokleurstofHalal
E160aAlpha, Beta, GammaKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160bAnnatto, bixine, norbixineKleur - CaroteenHalal
E160cCapsanthine / CapsorbinColor-caroteenHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160dLycopeenKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160eBeta-apo-8-carotenalKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Ook Halal als in vloeibare vorm plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel als een verborgen ingrediënt. Haram indien varkensvlees gelatine wordt gebruikt als verborgen ingrediënt.
E160fEthylester van beta-apo-8-cartonoic zuurKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Ook Halal als in vloeibare vorm plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel als een verborgen ingrediënt. Haram indien varkensvlees gelatine wordt gebruikt als verborgen ingrediënt.
E161aFlavoxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161bLuteïneKleurHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haraam indien varkensvlees gelatine of varkensvlees glycerine wordt toegevoegd in droge of vloeibare vorm.
E161cKryptoxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161dRubixanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161eViolaxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161fRhodoxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E 161gCanthaxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161hCitranaxanthineNatuurlijke gele kleurstofHalal
E162Bieterood / BetanineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E163AnthocyanenKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E170Calciumcarbonaat (krijt)Kleur - AnorganischeHalal indien verkregen uit mineralenrots en gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E171TitaandioxideKleur - AnorganischeHalal
E172Ijzeroxiden en-hydroxidenKleur - AnorganischeHalal
E173AluminiumKleur - AnorganischeHalal
E174ZilverKleur - AnorganischeHalal
E175GoldKleur - AnorganischeHalal
E180Pigment Rubine / Litholrubine BKKleur - AnorganischeHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
181LooizuurGeelwitte kleurstof en aromaHalal

Wat zijn conserveermiddelen?

Conserveermiddelen gaan microbieel bederf (bacteriën, schimmels en/of gisten) tegen en verlengen zo de houdbaarheid. Van deze stoffen mag maar een kleine hoeveelheid gebruikt worden. De stofjes zorgen voor een conserverende werking zonder de smaak of consistentie noemenswaardig te beïnvloeden. Suiker, alcohol en zout hebben ook een conserverende werking maar vallen o.a. om bovengenoemde redenen niet binnen deze categorie.

Wat zijn voedingszuren?

Voedingszuren komen van nature voor in voedingsmiddelen en het lichaam en hebben een veelzijdige werking. Ze verhogen de zuurtegraad van een product, versterken de werking van antioxidanten en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E200SorbinezuurConserveermiddelHalal
E201Soduim SorbateConserveermiddelHalal
E202KaliumsorbaatConserveermiddelHalal
E203CalciumsorbaatConserveermiddelHalal
E210BenzoëzuurConserveermiddel Halal
E211NatriumbenzoaatConserveermiddel Halal
E212KaliumbenzoaatConserveermiddel Halal
E213CalciumbenzoaatConserveermiddelHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E 214Ethyl-4-hydroxybenzoaatConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E215Ethyl-4-hydroxybenzoaat, natriumzoutConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E216Propyl-4-hydroxybenzoaatConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E217Propyl-4-hydroxybenzoaat, natriumzoutConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E218Methyl-4-hydroxybenzoaatConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E219Methyl-4-hydroxybenzoaat, natriumzoutConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E220ZwaveldioxideConserveermiddelHalal
E221NatriumsulfietConserveermiddelHalal
E222NatriumbisulfietConserveermiddelHalal
E223NatriummetabisulfietConserveermiddelHalal
E224KaliummetabisulfietConserveermiddelHalal
225KaliumsulfietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E226CalciumsulfietConserveermiddelHalal
E227CalciumbisulfietConserveermiddelHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E228KaliumwaterstofsulfietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E230Bifenyl / DiphenylConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E2312-HydroxybiphenylConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E232Natrium bifenyl-2-yl OxideConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E2332 - (thiazool-4-yl) benzimidazoolConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E234NisineNatuurlijk antibioticumHalal
E235PimaricineNatuurlijk antibioticumHalal
236MierenzuurNatuurlijk conserveermiddelHalal
237NatriumformiaatNatuurlijk conserveermiddelHalal
238CalciumformiaatNatuurlijk conserveermiddelHalal
E239HexamethyleentetramineSynthetisch conserveermiddelHalal
240FormaldehydeConserveermiddelHalal
E242DimethylcarbonaatSynthetisch conserveermiddelHalal
E249KaliumnitrietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E250NatriumnitrietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E251NatriumnitraatNatuurlijk conserveermiddelHalal
E252Kaliumnitraat (salpeter)ConserveermiddelHalal
E260AzijnzuurDiversen - ZurenHalal
E261KaliumacetaatDiversen - ZurenHalal
E262Kalium Waterstof diacetaatDiversen - ZurenHalal
E263CalciumacetaatDiversen - ZurenHalal
E270MelkzuurDiversen - ZurenHalal indien verkregen uit andere bronnen dan wei.
E280PropionzuurConserveermiddel - ZurenHalal
E281NatriumpropionaatConserveermiddel-ZurenHalal
E282CalciumpropionaatConserveermiddel-ZurenHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E283KaliumpropionaatConserveermiddel-ZurenHalal
E284BoorzuurNatuurlijk zuurHalal
E285NatriumtetraboraatNatuurlijk zuurHalal
E290KooldioxideNatuurlijk gasHalal
E296Appelzuur, Malaat, HydroxybarnsteenzuurConserveermiddelen en voedingszurenHalal
E297FumaarzuurConserveermiddelen en voedingszurenHalal

Wat zijn anti-oxidanten?

Antioxidanten beschermen producten tegen chemisch bederf door zuurstof. Zo beschermt het vetten tegen het rans worden en voorkomt het verkleuring van bijvoorbeeld fruit. Hierdoor vergroten ze de houdbaarheid.
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E300L-ascorbinezuur (vitamine C)Antioxidanten-Vitamine CHalal
E301Natrium-L-ascorbaatAntioxidanten-Vitamine C en derivatenHalal
E302Calcium-L-ascorbaatAntioxidanten-Vitamine C en derivatenHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E304AscorbylpalmitaatAntioxidanten-Vitamine C en derivatenHalal indien verzadigd vetzuur Palmitinezuur wordt verkregen uit planten. Haram indien palmitinezuur wordt verkregen uit varkensvet
E306Natuurlijke extracten die rijk zijn aan TocoferolenAntioxidanten-Vitamine EHalal indien Tocoferol wordt verkregen uit plantaardige vetten. Haraam als Tocoferol is verkregen uit varkensvet
E307Synthetische Alpha-TocoferolAntioxidanten-Vitamine EHalal alleen indien het wordt gemaakt met alleen Halal synthetisch materiaal zonder alcoholische gisting synthetische methode
E308Synthetische Gamma-tocoferolAntioxidanten-Vitamine EHalal alleen indien het wordt gemaakt met alle Halal synthetisch materiaal zonder alcoholische gisting synthetische methode
E309Synthetische Delta-tocoferolAntioxidanten-Vitamine EHalal alleen indien het wordt gemaakt met alle Halal synthetisch materiaal zonder alcoholische gisting synthetische methode
E310PropylgallaatAntioxidanten-andereHalal
E311OctylgallaatAntioxidanten-andereHalal indien verkregen uit nutgalls of plantaardige secretie
E312DodecylgallaatAntioxidanten-andereHalal indien verkregen uit nutgalls of plantaardige secretie. Haraam indien alcohol werd gebruikt als oplosmiddel
313ThiodipropionzuurSynthetische anti-oxidantHalal
314Guaiac gumNatuurlijke anti-oxidantHalal
E315ErythorbinezuurSynthetische anti-oxidantIn principe Halal
E316NatriumerythorbaatSynthetische anti-oxidantHalal
319t-ButylhydrochinonSynthetische anti-oxidantHalal
E320Butylhydroxyanisol (BHA)Antioxidanten-andereHalal als alleen plantaardige olie wordt gebruikt als drager. Haram indien de drager van varkensvleesvet is. Het is niet beschikbaar als 100% zuivere chemische stof.
E321Butylhydroxytolueen (BHT)Antioxidanten-andereHalal als alleen plantaardige olie wordt gebruikt als drager. Haram indien de drager van varkensvleesvet is. Het is niet beschikbaar als 100% zuivere chemische stof.
E322LecithinenNatuurlijke emulgatorHalal indien afgeleid van planten, eigeel of Halal geslachte dieren.
E325NatriumlactaatVoedingszuur, bufferHalal
E326KaliumlactaatVoedingszuur, bufferHalal indien melkzuur uit niet-zuivelproducten komt
E327CalciumlactaatVoedingszuur, bufferHalal indien melkzuur uit niet-zuivelproduct komt en calcium uit mineralen komt
E330CitroenzuurVoedingszuur, bufferHalal
E331NatriumcitraatVoedingszuur, bufferHalal
E332KaliumcitraatVoedingszuur, bufferHalal
E333CalciumcitraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet uit botten afkomstig is, of van botten van dieren die Halal zijn geslacht
334WijnsteenzuurVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E335NatriumtartraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E336KaliumtartraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E337KaliumnatriumtartraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E338FosforzuurBufferHalal
E339NatriumorthofosfatenBufferHalal
E340KaliumorthofosfatenBufferHalal
E341CalciumorthofosfatenBufferHalal indien calcium uit mineralen komt
E343MagnesiumorthofosfatenBufferHalal
E350NatriummalaatVoedingszuur, bufferHalal
E351KaliummalaatVoedingszuur, bufferHalal
E 352CalciummalaatVoedingszuur, bufferHalal
E353MetawijnsteenzuurVoedingszuur, bufferHalal
E354CalciumtartraatVoedingszuur, bufferHalal
E355AdipinezuurVoedingszuur, bufferHalal
E356NatriumadipaatVoedingszuur, buffer Halal
E357KaliumadipaatVoedingszuur, bufferHalal
E363BarnsteenzuurVoedingszuur, bufferHalal
365NatriumfumaraatVoedingszuur, bufferHalal
370Delta-lactonVoedingszuur, bufferHalal
375NicotinezuurB vitamine kleurbeschermerHalal
E380AmmoniumcitraatVoedingszuur, bufferHalal
381AmmoniumferricitratenantiklontermiddelHalal
E385EDTASequestreermiddelHalal
E386Natrium EDTASequestreermiddelHalal
387OxystearineSequestreermiddelHalal indien gemaakt van plantaardige olie. Kan vetzuren van dierlijke (incl. varken) bevatten.
388ThiodipropionzuurAnti-oxidantHalal

Wat zijn emulgatoren?

Emulgatoren maken het mogelijk twee niet-mengbare stoffen te mengen tot een stabiel (relatief begrip) product. Melk (vet-eiwitbolletjes in water), boter (waterbolletjes in vet) en sojabonen bevatten van nature emulgatoren.

Wat zijn stabilisatoren?

Stabilisatoren zorgen ervoor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft. Het kan van toepassing zijn in producten die slecht mengen en die nog een paar bewerkingsstappen in het productieproces moeten ondergaan.

Wat zijn geleermiddelen?

Geleermiddelen veranderen de consistentie van een product. Ze geven producten zoals pudding en dressing een gelei-achtige structuur.
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E400AlginezuurEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E401NatriumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E402KaliumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E403AmmoniumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E404CalciumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal indien calcium uit mineralen komt
E405Propaan-1 ,2-DIOLALGINAATEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E406AgarEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E407CarrageenEmulgatoren en stabilisatorenHalal
408FurcelleranNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E410Johannesbroodpitmeel (Carob Gum)Emulgatoren en stabilisatorenHalal
E411HavergomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E412GuarpitmeelEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E413TragacanthEmulgatoren en stabilisatoren Halal.
E414Gum Acacia (Arabische gom)Emulgatoren en stabilisatorenHalal
E415XanthaangomEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E416KarayagomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E417Tara gomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E418GellangomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E420SorbitolNatuurlijke suikeralcoholHalal
E421MannitolNatuurlijke suikeralcoholHalal
E422GlycerolSuikeralcoholMushbooh, genaamd glycerine in de VS, Halal indien het van plantaardige vet komt, Haram indien het afkomstig is uit varkensvet
430Polyoxyleen-8-stearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is, Haram indien het van varkensvet is.
E431Polyoxyethyleen (40) stearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E432Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E433Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E434Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E435Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E436Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E440aPectineEmulgatoren en stabilisatoren - Pectine en derivatenHalal
E440bGeamideerde PectineEmulgatoren en stabilisatoren - Pectine en derivatenHalal
441GelatineNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E442AmmoniumfosfatidenSynthetische emulgatorHalal indien gemaakt van koolzaadolie. Gebruik van dierlijk vet waaronder varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
   E450      a, b, cNatrium en kalium fosfaten en polyfosfatenDiversenHalal
E451TrifosfatenZouten van fosforzuurHalal
E452PolyfosfatenZouten van fosforzuurHalal
E460Microkristallijne / Cellulose in poedervormEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E461MethylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
462EthylcelluloseSemi-synthetisch verdikkingsmiddelHalal
E463HydroxypropylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E464Hydroxypropyl-methylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E465EthylmethylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E466Carboxymethylcellulose, natriumzoutEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E470Natrium-, kalium-en calciumzouten van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E471Mono-en diglyceriden van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E472Diverse Esters van mono-en diglyceriden van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E473Sucrose-esters van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E474SucroglyceridesEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E475Polyglycerolesters van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E476PolyglycerolpolyricinoleaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is, Haram indien het van varkensvet is.
E477Propaan-1 ,2-diol esters van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E478Mengsel van glycerol- en propyleenglycolesters met melkzuur en vetzurenSemi-synthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is, Haram indien het van varkensvet is.
E479Veresterde sojaolieSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
480DioctylnatriumsulfosuccinaatSynthetische emulgatorHalal
E481Natrium Calciumstearoyl-2-LACTYLAATEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E482Calcium Calciumstearoyl-2-LACTYLAATEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E483STEARYLTAR TRAATEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
484StearylcitraatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E485Hernoemd als 441 Halal indien afkomstig van visafval of runderafval(runder Halal geslacht)
E490PropyleenglycoloplosmiddelHalal
E491SorbitaanmonostearaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E492SorbitaantristearaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E493SorbitaanmonolauraatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E494Sorbitaanmono-oleaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E495SorbitaanmonopalmitaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.

Wat zijn zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen?

Zuurteregelaars houden de zuurtegraad van een product binnen bepaalde grenzen. Anti-klontermiddelen voorkomen het klonteren van levensmiddelen in poedervorm. Rijsmiddelen (bakpoeder) laten deeg tijdens de voorbewerking en het bakken rijzen.
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E500NatriumcarbonaatBaseHalal
E501KaliumcarbonaatBaseHalal
E503AmmoniumcarbonaatBaseHalal
E504MagnesiumcarbonaatBase, antiklontermiddelHalal
E505FerrocarbonaatZuurteregelaarHalal
E507ZoutzuurZuurteregelaarHalal
E508KaliumchlorideZoutvervangerHalal
E509CalciumchlorideSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E510AmmoniumchlorideAromaHalal
E511MagnesiumchlorideZuurteregelaarHalal
E512TinchlorideAnti-oxidantHalal
E513ZwavelzuurZuurteregelaarHalal
E514NatriumsulfaatZuurteregelaarHalal
E515KaliumsulfaatZoutvervangerHalal
E516CalciumsulfaatStructuurverstevigerHalal
E517AmmoniumsulfaatStabilisatorHalal
E518MagnesiumsulfaatMineraalHalal
E520AluminiumsulfaatKlaringsmiddelHalal
E521AluminiumnatriumsulfaatZuurteregelaarHalal
E523AluminiumammoniumsulfaatStabilisatorHalal
E524NatronloogBaseHalal
E525KaliumhydroxydeBaseHalal
E526CalciumhydroxideStructuurverstevigerHalal
E527AmmoniumhydroxideBaseHalal
E528MagnesiumhydroxideBaseHalal
E529CalciumoxideBaseHalal
E530MagnesiumoxideAntiklontermiddelHalal
E535NatriumferrocyanideAntiklontermiddelHalal
E536KaliumerrocyanideAntiklontermiddelHalal
E537FerrohexacyanomanganaatAntiklontermiddelHalal
E538CalciumferrocyanideAntiklontermiddelHalal
E539NatriumthiosulfaatAnti-oxidantHalal
E540Dicalciumpyrofosfaat (nu E450)RijsmiddelHalal
E541NatriumaluminiumfosfaatRijsmiddelHalal
E543NatriumcalciumpolyfosfaatEmulgatorHalal
E544CalciumpolyfosfaatEmulgatorHalal
E545AmmoniumpolyfosfaatEmulgatorHalal
E546MagnesiumpyrofosfaatEmulgatorHalal
E550NatriumsilicatenAntiklontermiddelHalal
E551SiliciumdioxideAntiklontermiddelHalal
E552CalciumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E553MagnesiumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E554AluminiumnatriumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E555AluminiumkaliumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E556AluminiumcalciumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E557ZinksilicaatAntiklontermiddelHalal
E558BentonietAntiklontermiddelHalal
E559KaolinAntiklontermiddelHalal
E574GluconzuurSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E575D-glucono-1, 5-lactonSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E576NatriumgluconaatSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E577KaliumgluconaatSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E578CalciumgluconaatSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E579FerrogluconaatKleurstof en mineraalHalal
E585FerrolactaatMineraalHalal

Wat zijn smaakversterkers?

Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product en worden bijvoorbeeld in kant-en-klaar producten gebruikt. Zelf hebben ze meestal weinig of geen smaak. Van de smaakversterkers is natriumglutamaat (ve-tsin of umami) de belangrijkste
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E620GlutaminezuurSmaakversterkerHalal
E624AmmoniumglutamaatSmaakversterkerHalal
E625MagnesiumglutamaatSmaakversterkerHalal
E626GuanylzuurSmaakversterkerHalal
E628KaliumguanylaatSmaakversterkerHalal
E636MaltolSmaakversterkerHalal
E637EthylmaltolSmaakversterkerHalal

E700- E800 Antibiotica

E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E710SpiramycinesAntibioticumHalal
E713TylosineAntibioticumHalal

Wat zijn glansmiddelen en anti-schuimmiddelen?

Glansmiddelen geven het product een glanzend laagje en worden gebruikt op bijvoorbeeld snoep. Anti-schuimmiddelen voorkomen dat een product (bijvoorbeeld frituurvet) gaat schuimen of verminderen de schuimvorming.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid calorieën sterk te verhogen (vooral gebruikt in 'light'-producten en kauwgum). Ze zijn dan ook bedoeld om suikers in (ge)zoete producten geheel of gedeeltelijk te vervangen, waarbij dan toch de zoete smaak van het product behouden blijft. Daarnaast heeft het gebruik van sommige zoetstoffen een technologisch voordeel boven gewone suiker. Sommige zoetstoffen zijn minder schadelijk voor het gebit.

Wat zijn verpakkingsgassen?

Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van producten doordat het contact met zuurstof voorkomen wordt (bijvoorbeeld voorgesneden verpakte groente). Op het etiket staat meestal aangegeven "verpakt onder beschermende atmosfeer
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E900DimethylpolysiloxaanAntischuimmiddelHalal
E901BijenwasGlansmiddel, coatingHalal
E902CandillawasGlansmiddel, coatingHalal
E903CanaubawasGlansmiddel, coatingHalal
E905Paraffines, VaselineGlansmiddel, coatingHalal
E906BenzoïnegumFlavour, coatingHalal
E907Microkristallijne wasGlansmiddel, coatingHalal
E908RiijstkorrelwasGlansmiddel, coatingHalal
E912MontaanzuurestersCoatingHalal
E913LanolineCoatingHalal
E914Oxidized polyethylene waxCoatingHalal
E915Colofonium estersStabilisator, aromaHalal
E922KaliumpersulfaatBroodverbeteraarHalal
E923AmmoniumpersulfaatBroodverbeteraarHalal
E925ChloorBleekmiddelHalal
E926ChloordioxideBleekmiddelHalal
E927aAzodicarbonamideBroodverbeteraarhalal
E927bUreumBufferHalal
E928BenzoylperoxideBroodverbeteraarHalal
E930CalciumperoxideBroodverbeteraarHalal
E938ArgonDrijfgasHalal
E939HeliumDrijfgasHalal
E940DichlorodifluormethaanDrijfgas, antivriesHalal
E941StikstofDrijfgasHalal
E942StikstofoxidesDrijfgasHalal
E943Butaan, isobutaanDrijfgasHalal
E944PropaanDrijfgasHalal
E948ZuurstofDrijfgasHalal
E949WaterstofDrijfgasHalal
E950Acesulfaam KZoetstofHalal
E951AspartaamZoetstofHalal
E952CyclamaatZoetstofHalal
E953IsomaltZoetstofHalal
E954SacharineZoetstofHalal
E955SucraloseZoetstofHalal
E957ThaumatineZoetstofHalal
E959NeohesperidineZoetstofHalal
E962Zout van aspartame en acesulfaamZoetstofHalal
E965MaltitolZoetstofHalal
E966LactitolZoetstofHalal
E967XylitolZoetstofHalal
E999Quillaia extractSchuimmiddel, aromaHalal

E1000 – E1300 Diversen

E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E1000CholinezuurEmulgatorHalal
E1105LysozymConserveermiddelHalal
E1200PolydextroseVerdikkingsmiddelHalal
E1201PolyvinylpyrrolidonVulmiddel, stabilisatorHalal
E1202Onoplosbaar polyvinylpyrrolidonKlaarmiddelHalal

Wat is gemodificeerd zetmeel?

Gemodificeerd zetmeel worden door chemische, fysische of enzymatische behandeling verkregen uit natuurlijk zetmeel (tarwe-, maïs-, aardappel-, rijst- of tapiocazetmeel) en kunnen een functie hebben als verdikkingsmiddel, stabilisator, emulgator of bindmiddel (gebruikt in bijvoorbeeld snoep, vla, sauzen en kant-en-klaar gerechten).
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E1400DextrineVerdikkingsmiddelHalal
E1401Zuur-behandeld zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1402Alkali-behandeld zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1403Gebleekt zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1404Geoxideerd zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1410MonozetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1411DizetmeelglycerolVerdikkingsmiddelHalal
E1412DizetmeelfosfatenVerdikkingsmiddelHalal
E1413Gefosfateerd dizetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1414Geacetyleerd dizetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1420ZetmeelacetaatVerdikkingsmiddelHalal
E1421ZetmeelacetaatVerdikkingsmiddelHalal
E1422Geacetyleerd dizetmeeladipaatVerdikkingsmiddelHalal
E1423Geacetyleerd dizetmeelglycerolVerdikkingsmiddelHalal
E1441HydroxypropyldizetmeelglycerolVerdikkingsmiddelHalal
E1442HydroxypropyldizetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1450ZetmeelnatriumoctenylsuccinaatVerdikkingsmiddelHalal

Wat zijn aroma's?

Aroma’s zijn geur- en smaakstoffen - die worden toegevoegd om een specifieke smaak en/ of geur aan een product te geven of de natuurlijke smaak en geur te versterken. Omdat geur en smaak zeer sterk aan elkaar verbonden zijn in complexe processen beschouwt men geur- en smaakstoffen als één groep. Omdat een smaak of geur zelden maar uit één enkele stof opgebouwd is zijn er vaak mensgesl van stoffen nodig. Een mengsel van 300 stoffen is niet ongewoon. Vandaar dat het aantal geur- en smaakstoffen erg groot is. Geur- en smaakstoffen worden op de ingrediëntenlijst worden aangeduid met 'aroma' - zijn volgens de Warenwet geen additieven maar ingrediënten en hebben daarom geen E-nummer. Wel zijn er nummers voor kunstmatige aroma's en voor oplosmiddelen waarin aroma's kunnen worden opgelost.
E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E1501BenzylverbindingenAromaHalal
E1502Butan-1,3-diolOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1503WonderolieAroma en -oplosmiddelHalal
E1504EthylacetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1505Tri ethylcitraatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1516Glycerol mono-acetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1517Glycerol di-acetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1518Glycerol tri-acetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1520PropyleenglycolOplosmiddel voor anti-oxidantenHalal
E1525Ethyl-hydroxycelluloseVerdikkingsmiddelHalal

Lijst van E-nummers die van origine Halal zijn of mogelijk Halal zijn. Zie hiervoor de toelichting

E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E100(ii)TurmericOranje-gele kleurstofHalal
E101(ii)Riboflavine- 5'- fosfaatGele kleurstof, vitamine B2Halal
E107Geel 2GGele kleurstof, azokleurstofHalal
E128Rood 2GRode kleurstof, synthetischHalal
E129Allurarood ACRode kleurstof, azokleurstofHalal
E133Briljantblauw FCFBlauwe kleurstof, synthetischHalal
E150 (a-d)Caramel Kleur / met chemicaliënKleurHalal
E154Bruin FKBruine kleurstof, azokleurstofHalal
E155Bruin HTBruine kleurstof, azokleurstofHalal
E160bAnnatto, bixine, norbixineKleur - CaroteenHalal
E161hCitranaxanthineNatuurlijke gele kleurstofHalal
E171TitaandioxideKleur - AnorganischeHalal
E172Ijzeroxiden en-hydroxidenKleur - AnorganischeHalal
E173AluminiumKleur - AnorganischeHalal
E174ZilverKleur - AnorganischeHalal
E175GoldKleur - AnorganischeHalal
E181LooizuurGeelwitte kleurstof en aromaHalal
E200SorbinezuurConserveermiddelHalal
E201Soduim SorbateConserveermiddelHalal
E202KaliumsorbaatConserveermiddelHalal
E203CalciumsorbaatConserveermiddelHalal
E210BenzoëzuurConserveermiddel Halal
E211NatriumbenzoaatConserveermiddel Halal
E212KaliumbenzoaatConserveermiddel Halal
E220ZwaveldioxideConserveermiddelHalal
E221NatriumsulfietConserveermiddelHalal
E222NatriumbisulfietConserveermiddelHalal
E223NatriummetabisulfietConserveermiddelHalal
E224KaliummetabisulfietConserveermiddelHalal
E225KaliumsulfietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E226CalciumsulfietConserveermiddelHalal
E228KaliumwaterstofsulfietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E234NisineNatuurlijk antibioticumHalal
E235PimaricineNatuurlijk antibioticumHalal
E236MierenzuurNatuurlijk conserveermiddelHalal
E237NatriumformiaatNatuurlijk conserveermiddelHalal
E238CalciumformiaatNatuurlijk conserveermiddelHalal
E239HexamethyleentetramineSynthetisch conserveermiddelHalal
E240FormaldehydeConserveermiddelHalal
E242DimethylcarbonaatSynthetisch conserveermiddelHalal
E249KaliumnitrietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E250NatriumnitrietNatuurlijk conserveermiddelHalal
E251NatriumnitraatNatuurlijk conserveermiddelHalal
E252Kaliumnitraat (salpeter)ConserveermiddelHalal
E260AzijnzuurDiversen - ZurenHalal
E261KaliumacetaatDiversen - ZurenHalal
E262Kalium Waterstof diacetaatDiversen - ZurenHalal
E263CalciumacetaatDiversen - ZurenHalal
E280PropionzuurConserveermiddel - ZurenHalal
E281NatriumpropionaatConserveermiddel-ZurenHalal
E283KaliumpropionaatConserveermiddel-ZurenHalal
E284BoorzuurNatuurlijk zuurHalal
E285NatriumtetraboraatNatuurlijk zuurHalal
E290KooldioxideNatuurlijk gasHalal
E296Appelzuur, Malaat, HydroxybarnsteenzuurConserveermiddelen en voedingszurenHalal
E297FumaarzuurConserveermiddelen en voedingszurenHalal
E300L-ascorbinezuur (vitamine C)Antioxidanten-Vitamine CHalal
E301Natrium-L-ascorbaatAntioxidanten-Vitamine C en derivatenHalal
E310PropylgallaatAntioxidanten-andereHalal
E313ThiodipropionzuurSynthetische anti-oxidantHalal
E314Guaiac gumNatuurlijke anti-oxidantHalal
E316NatriumerythorbaatSynthetische anti-oxidantHalal
E319t-ButylhydrochinonSynthetische anti-oxidantHalal
E325NatriumlactaatVoedingszuur, bufferHalal
E330CitroenzuurVoedingszuur, bufferHalal
E331NatriumcitraatVoedingszuur, bufferHalal
E332KaliumcitraatVoedingszuur, bufferHalal
E338FosforzuurBufferHalal
E339NatriumorthofosfatenBufferHalal
E340KaliumorthofosfatenBufferHalal
E343MagnesiumorthofosfatenBufferHalal
E350NatriummalaatVoedingszuur, bufferHalal
E351KaliummalaatVoedingszuur, bufferHalal
E352CalciummalaatVoedingszuur, bufferHalal
E353MetawijnsteenzuurVoedingszuur, bufferHalal
E354CalciumtartraatVoedingszuur, bufferHalal
E355AdipinezuurVoedingszuur, bufferHalal
E356NatriumadipaatVoedingszuur, buffer Halal
E357KaliumadipaatVoedingszuur, bufferHalal
E363BarnsteenzuurVoedingszuur, bufferHalal
E365NatriumfumaraatVoedingszuur, bufferHalal
E370Delta-lactonVoedingszuur, bufferHalal
E375NicotinezuurB vitamine kleurbeschermerHalal
E380AmmoniumcitraatVoedingszuur, bufferHalal
E381AmmoniumferricitratenantiklontermiddelHalal
E385EDTASequestreermiddelHalal
E386Natrium EDTASequestreermiddelHalal
E388ThiodipropionzuurAnti-oxidantHalal
E400AlginezuurEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E401NatriumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E402KaliumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E403AmmoniumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E405Propaan-1 ,2-DIOLALGINAATEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal
E406AgarEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E407CarrageenEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E408FurcelleranNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E410Johannesbroodpitmeel (Carob Gum)Emulgatoren en stabilisatorenHalal
E411HavergomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E412GuarpitmeelEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E413TragacanthEmulgatoren en stabilisatoren Halal.
E414Gum Acacia (Arabische gom)Emulgatoren en stabilisatorenHalal
E415XanthaangomEmulgatoren en stabilisatorenHalal
E416KarayagomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E417Tara gomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E418GellangomNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal
E420SorbitolNatuurlijke suikeralcoholHalal
E421MannitolNatuurlijke suikeralcoholHalal
E440aPectineEmulgatoren en stabilisatoren - Pectine en derivatenHalal
E440bGeamideerde PectineEmulgatoren en stabilisatoren - Pectine en derivatenHalal
   E450a,b,cNatrium en kalium fosfaten en polyfosfatenDiversenHalal
E451TrifosfatenZouten van fosforzuurHalal
E452PolyfosfatenZouten van fosforzuurHalal
E460Microkristallijne / Cellulose in poedervormEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E461MethylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E462EthylcelluloseSemi-synthetisch verdikkingsmiddelHalal
E463HydroxypropylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E464Hydroxypropyl-methylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E465EthylmethylcelluloseEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E466Carboxymethylcellulose, natriumzoutEmulgatoren en stabilisatoren - Cellulose en derivatenHalal
E480DioctylnatriumsulfosuccinaatSynthetische emulgatorHalal
E490PropyleenglycoloplosmiddelHalal
E500NatriumcarbonaatBaseHalal
E501KaliumcarbonaatBaseHalal
E503AmmoniumcarbonaatBaseHalal
E504MagnesiumcarbonaatBase, antiklontermiddelHalal
E505FerrocarbonaatZuurteregelaarHalal
E507ZoutzuurZuurteregelaarHalal
E508KaliumchlorideZoutvervangerHalal
E509CalciumchlorideSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E510AmmoniumchlorideAromaHalal
E511MagnesiumchlorideZuurteregelaarHalal
E512TinchlorideAnti-oxidantHalal
E513ZwavelzuurZuurteregelaarHalal
E514NatriumsulfaatZuurteregelaarHalal
E515KaliumsulfaatZoutvervangerHalal
E516CalciumsulfaatStructuurverstevigerHalal
E517AmmoniumsulfaatStabilisatorHalal
E518MagnesiumsulfaatMineraalHalal
E520AluminiumsulfaatKlaringsmiddelHalal
E521AluminiumnatriumsulfaatZuurteregelaarHalal
E523AluminiumammoniumsulfaatStabilisatorHalal
E524NatronloogBaseHalal
E525KaliumhydroxydeBaseHalal
E526CalciumhydroxideStructuurverstevigerHalal
E527AmmoniumhydroxideBaseHalal
E528MagnesiumhydroxideBaseHalal
E529CalciumoxideBaseHalal
E530MagnesiumoxideAntiklontermiddelHalal
E535NatriumferrocyanideAntiklontermiddelHalal
E536KaliumerrocyanideAntiklontermiddelHalal
E537FerrohexacyanomanganaatAntiklontermiddelHalal
E538CalciumferrocyanideAntiklontermiddelHalal
E539NatriumthiosulfaatAnti-oxidantHalal
E540Dicalciumpyrofosfaat (nu E450)RijsmiddelHalal
E541NatriumaluminiumfosfaatRijsmiddelHalal
E543NatriumcalciumpolyfosfaatEmulgatorHalal
E544CalciumpolyfosfaatEmulgatorHalal
E545AmmoniumpolyfosfaatEmulgatorHalal
E546MagnesiumpyrofosfaatEmulgatorHalal
E550NatriumsilicatenAntiklontermiddelHalal
E551SiliciumdioxideAntiklontermiddelHalal
E552CalciumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E553MagnesiumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E554AluminiumnatriumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E555AluminiumkaliumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E556AluminiumcalciumsilicaatAntiklontermiddelHalal
E557ZinksilicaatAntiklontermiddelHalal
E558BentonietAntiklontermiddelHalal
E559KaolinAntiklontermiddelHalal
E574GluconzuurSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E575D-glucono-1, 5-lactonSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E576NatriumgluconaatSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E577KaliumgluconaatSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E578CalciumgluconaatSequestreermiddel (metaalbinder)Halal
E579FerrogluconaatKleurstof en mineraalHalal
E585FerrolactaatMineraalHalal
E620GlutaminezuurSmaakversterkerHalal
E624AmmoniumglutamaatSmaakversterkerHalal
E625MagnesiumglutamaatSmaakversterkerHalal
E626GuanylzuurSmaakversterkerHalal
E628KaliumguanylaatSmaakversterkerHalal
E636MaltolSmaakversterkerHalal
E637EthylmaltolSmaakversterkerHalal
E710SpiramycinesAntibioticumHalal
E713TylosineAntibioticumHalal
E900DimethylpolysiloxaanAntischuimmiddelHalal
E901BijenwasGlansmiddel, coatingHalal
E902CandillawasGlansmiddel, coatingHalal
E903CanaubawasGlansmiddel, coatingHalal
E905Paraffines, VaselineGlansmiddel, coatingHalal
E906BenzoïnegumFlavour, coatingHalal
E907Microkristallijne wasGlansmiddel, coatingHalal
E908RiijstkorrelwasGlansmiddel, coatingHalal
E912MontaanzuurestersCoatingHalal
E913LanolineCoatingHalal
E914Oxidized polyethylene waxCoatingHalal
E915Colofonium estersStabilisator, aromaHalal
E922KaliumpersulfaatBroodverbeteraarHalal
E923AmmoniumpersulfaatBroodverbeteraarHalal
E925ChloorBleekmiddelHalal
E926ChloordioxideBleekmiddelHalal
E927aAzodicarbonamideBroodverbeteraarhalal
E927bUreumBufferHalal
E928BenzoylperoxideBroodverbeteraarHalal
E930CalciumperoxideBroodverbeteraarHalal
E938ArgonDrijfgasHalal
E939HeliumDrijfgasHalal
E940DichlorodifluormethaanDrijfgas, antivriesHalal
E941StikstofDrijfgasHalal
E942StikstofoxidesDrijfgasHalal
E943Butaan, isobutaanDrijfgasHalal
E944PropaanDrijfgasHalal
E948ZuurstofDrijfgasHalal
E949WaterstofDrijfgasHalal
E950Acesulfaam KZoetstofHalal
E951AspartaamZoetstofHalal
E952CyclamaatZoetstofHalal
E953IsomaltZoetstofHalal
E954SacharineZoetstofHalal
E955SucraloseZoetstofHalal
E957ThaumatineZoetstofHalal
E959NeohesperidineZoetstofHalal
E962Zout van aspartame en acesulfaamZoetstofHalal
E965MaltitolZoetstofHalal
E966LactitolZoetstofHalal
E967XylitolZoetstofHalal
E999Quillaia extractSchuimmiddel, aromaHalal
E1000CholinezuurEmulgatorHalal
E1105LysozymConserveermiddelHalal
E1200PolydextroseVerdikkingsmiddelHalal
E1201PolyvinylpyrrolidonVulmiddel, stabilisatorHalal
E1202Onoplosbaar polyvinylpyrrolidonKlaarmiddelHalal
E1400DextrineVerdikkingsmiddelHalal
E1401Zuur-behandeld zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1402Alkali-behandeld zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1403Gebleekt zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1404Geoxideerd zetmeelVerdikkingsmiddelHalal
E1410MonozetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1411DizetmeelglycerolVerdikkingsmiddelHalal
E1412DizetmeelfosfatenVerdikkingsmiddelHalal
E1413Gefosfateerd dizetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1414Geacetyleerd dizetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1420ZetmeelacetaatVerdikkingsmiddelHalal
E1421ZetmeelacetaatVerdikkingsmiddelHalal
E1422Geacetyleerd dizetmeeladipaatVerdikkingsmiddelHalal
E1423Geacetyleerd dizetmeelglycerolVerdikkingsmiddelHalal
E1441HydroxypropyldizetmeelglycerolVerdikkingsmiddelHalal
E1442HydroxypropyldizetmeelfosfaatVerdikkingsmiddelHalal
E1450ZetmeelnatriumoctenylsuccinaatVerdikkingsmiddelHalal
E1501BenzylverbindingenAromaHalal
E1502Butan-1,3-diolOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1503WonderolieAroma en -oplosmiddelHalal
E1504EthylacetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1505Tri ethylcitraatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1516Glycerol mono-acetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1517Glycerol di-acetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1518Glycerol tri-acetaatOplosmiddel voor aroma'sHalal
E1520PropyleenglycolOplosmiddel voor anti-oxidantenHalal
E1525Ethyl-hydroxycelluloseVerdikkingsmiddelHalal

Lijst van E-nummers die van origine Haram zijn of mogelijk Haram zijn. Zie hiervoor de toelichting

E-nummerNaamBeschrijvingStatus
E100Curcumine / KurkumaKleurHalal als zuiver grindkurkuma poeder- of korrelvorm. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof. Haraam indien verborgen ingrediënt varkensvet gebaseerd emulgator in droge mix.
E101Riboflavine (vitamine B2)KleurMushbooh(Haram indien van varkenslever en nieren, Halal indien van 100% plantaardig materiaal )
E102TartrazineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E104Chinoline GeelKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, de andere oplosmiddelen dan water dienen Halal te zijn.
E110Sunset FCF / oranjegeel SKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E120Cochenille / karmijnzuurKleurHaram
E122Karmozijn / AzorubineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E123AmaranthKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E124Ponceau 4R / cochenille rood AKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E127Erytrosine BSKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistofkleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E131Patentblauw VKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E132Indigo Carmine / IdigotineKleurHalal indien gebruikt wordt als 100% synthetische kleur maar als varkensvlees glycerine wordt toegevoegd als oplosmiddel, dan is het Haram
E140ChlorofylKleurHalal indien het wordt gebruikt als 100% poeder. Halal indien water of plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel
E141Koper Complex van chlorofylKleurHalal indien het wordt gebruikt als 100% poeder. Halal indien water of plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel
E142Groen S / briljantgroen BSKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E151Black PN / Briljantzwart BNKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E153Carbon Black / Plantaardige Carbon (Charcoal)KleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160aAlpha, Beta, GammaKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160cCapsanthine / CapsorbinColor-caroteenHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160dLycopeenKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E160eBeta-apo-8-carotenalKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Ook Halal als in vloeibare vorm plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel als een verborgen ingrediënt. Haram indien varkensvlees gelatine wordt gebruikt als verborgen ingrediënt.
E160fEthylester van beta-apo-8-cartonoic zuurKleur - CaroteenHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Ook Halal als in vloeibare vorm plantaardige olie wordt gebruikt als oplosmiddel als een verborgen ingrediënt. Haram indien varkensvlees gelatine wordt gebruikt als verborgen ingrediënt.
E161aFlavoxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161bLuteïneKleurHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haraam indien varkensvlees gelatine of varkensvlees glycerine wordt toegevoegd in droge of vloeibare vorm.
E161cKryptoxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161dRubixanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161eViolaxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161fRhodoxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E161gCanthaxanthineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E162Bieterood / BetanineKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E163AnthocyanenKleurHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E170Calciumcarbonaat (krijt)Kleur - AnorganischeHalal indien verkregen uit mineralenrots en gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E180Pigment Rubine / Litholrubine BKKleur - AnorganischeHalal indien gebruikt als 100% droog kleur. Mushbooh indien gebruikt als vloeistof kleur, het oplosmiddel dient Halal te zijn.
E213CalciumbenzoaatConserveermiddelHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E214Ethyl-4-hydroxybenzoaatConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E215Ethyl-4-hydroxybenzoaat, natriumzoutConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E216Propyl-4-hydroxybenzoaatConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E217Propyl-4-hydroxybenzoaat, natriumzoutConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E218Methyl-4-hydroxybenzoaatConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E219Methyl-4-hydroxybenzoaat, natriumzoutConserveermiddelHalal indien gebruikt als 100% droog poeder of korrelvorm. Haram als alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E227CalciumbisulfietConserveermiddelHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E230Bifenyl / DiphenylConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E2312-HydroxybiphenylConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E232Natrium bifenyl-2-yl OxideConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E2332 - (thiazool-4-yl) benzimidazoolConserveermiddelHalal, indien er geen alcohol wordt gebruikt als oplosmiddel
E270MelkzuurDiversen - ZurenHalal indien verkregen uit andere bronnen dan wei.
E282CalciumpropionaatConserveermiddel-ZurenHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E302Calcium-L-ascorbaatAntioxidanten-Vitamine C en derivatenHalal indien calcium uit mineralen is verkregen, Mushbooh als calcium verkregen is uit beenderen.
E304AscorbylpalmitaatAntioxidanten-Vitamine C en derivatenHalal indien verzadigd vetzuur Palmitinezuur wordt verkregen uit planten. Haram indien palmitinezuur wordt verkregen uit varkensvet
E306Natuurlijke extracten die rijk zijn aan TocoferolenAntioxidanten-Vitamine EHalal indien Tocoferol wordt verkregen uit plantaardige vetten. Haraam als Tocoferol is verkregen uit varkensvet
E307Synthetische Alpha-TocoferolAntioxidanten-Vitamine EHalal alleen indien het wordt gemaakt met alleen Halal synthetisch materiaal zonder alcoholische gisting synthetische methode
E308Synthetische Gamma-tocoferolAntioxidanten-Vitamine EHalal alleen indien het wordt gemaakt met alle Halal synthetisch materiaal zonder alcoholische gisting synthetische methode
E309Synthetische Delta-tocoferolAntioxidanten-Vitamine EHalal alleen indien het wordt gemaakt met alle Halal synthetisch materiaal zonder alcoholische gisting synthetische methode
E311OctylgallaatAntioxidanten-andereHalal indien verkregen uit nutgalls of plantaardige secretie
E312DodecylgallaatAntioxidanten-andereHalal indien verkregen uit nutgalls of plantaardige secretie. Haraam indien alcohol werd gebruikt als oplosmiddel
E315ErythorbinezuurSynthetische anti-oxidantIn principe Halal
E320Butylhydroxyanisol (BHA)Antioxidanten-andereHalal als alleen plantaardige olie wordt gebruikt als drager. Haram indien de drager van varkensvleesvet is. Het is niet beschikbaar als 100% zuivere chemische stof.
E321Butylhydroxytolueen (BHT)Antioxidanten-andereHalal als alleen plantaardige olie wordt gebruikt als drager. Haram indien de drager van varkensvleesvet is. Het is niet beschikbaar als 100% zuivere chemische stof.
E322LecithinenNatuurlijke emulgatorHalal indien afgeleid van planten, eigeel of Halal geslachte dieren.
E326KaliumlactaatVoedingszuur, bufferHalal indien melkzuur uit niet-zuivelproducten komt
E327CalciumlactaatVoedingszuur, bufferHalal indien melkzuur uit niet-zuivelproduct komt en calcium uit mineralen komt
E333CalciumcitraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet uit botten afkomstig is, of van botten van dieren die Halal zijn geslacht
E334WijnsteenzuurVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E335NatriumtartraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E336KaliumtartraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E337KaliumnatriumtartraatVoedingszuur, bufferHalal indien niet afkomstig van wijn en soortgelijk
E341CalciumorthofosfatenBufferHalal indien calcium uit mineralen komt
E387OxystearineSequestreermiddelHalal indien gemaakt van plantaardige olie. Kan vetzuren van dierlijke (incl. varken) bevatten.
E404CalciumalginaatEmulgatoren en stabilisatoren - alginatenHalal indien calcium uit mineralen komt
E422GlycerolSuikeralcoholMushbooh, genaamd glycerine in de VS, Halal indien het van plantaardige vet komt, Haram indien het afkomstig is uit varkensvet
E430Polyoxyleen-8-stearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is, Haram indien het van varkensvet is.
E431Polyoxyethyleen (40) stearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E432Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E433Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E434Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E435Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E436Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaatSynthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E441GelatineNatuurlijk verdikkingsmiddelHalal indien het 100% van plantaardige vet is of Halal-diervet, Haram indien het van varkensvet is.
E442AmmoniumfosfatidenSynthetische emulgatorHalal indien gemaakt van koolzaadolie. Gebruik van dierlijk vet waaronder varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E470Natrium-, kalium-en calciumzouten van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E471Mono-en diglyceriden van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E472Diverse Esters van mono-en diglyceriden van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E473Sucrose-esters van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E474SucroglyceridesEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E475Polyglycerolesters van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E476PolyglycerolpolyricinoleaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is, Haram indien het van varkensvet is.
E477Propaan-1 ,2-diol esters van vetzurenEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E478Mengsel van glycerol- en propyleenglycolesters met melkzuur en vetzurenSemi-synthetische emulgatorHalal indien het 100% van plantaardige vet is, Haram indien het van varkensvet is.
E479Veresterde sojaolieSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E481Natrium Calciumstearoyl-2-LACTYLAATEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E482Calcium Calciumstearoyl-2-LACTYLAATEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E483STEARYLTAR TRAATEmulgatoren en stabilisatoren - zouten of esters van vetzurenMushbooh, Halal indien het van plantaardige vet is , Haram indien het van varkensvet is.
E484StearylcitraatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E485Hernoemd als 441Halal indien afkomstig van visafval of runderafval(runder Halal geslacht)
E491SorbitaanmonostearaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E492SorbitaantristearaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E493SorbitaanmonolauraatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E494Sorbitaanmono-oleaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E495SorbitaanmonopalmitaatSemi-synthetische emulgatorHalal indien afkomstig van plantaardige olie. Gebruik van dierlijk vet, inclusief varkensvet niet uit te sluiten, dan Haram.
E542BeendermeelAntiklontermiddelHalal indien afkomstig van Halal dieren die Halal geslacht zijn. Meestal afkomstig van verschillende dieren, zodoende kunnen onreine dieren niet worden uitgesloten.
E570StearinezuurAntiklontermiddelHalal indien plantaardig of afkomstig van Halal dieren die Halal geslacht zijn
E571AmmoniumstearaatAntiklontermiddelHalal indien plantaardig of afkomstig van Halal dieren die Halal geslacht zijn
E572MagnesiumstearaatAntiklontermiddelHalal indien plantaardig of afkomstig van Halal dieren die Halal geslacht zijn
E573AluminiumstearaatAntiklontermiddelHalal indien plantaardig of afkomstig van Halal dieren die Halal geslacht zijn
E621NatriumglutamaatSmaakversterkerMushbooh, Halal indien ingrediënten afkomstig zijn van Halal-bronnen, Haram als ingrediënten afkomstig van varkensvet
E622KaliumglutamaatSmaakversterkerMushbooh, Halal indien ingrediënten afkomstig zijn van Halal-bronnen, Haram als ingrediënten afkomstig van varkensvet
E623CalciumglutamaatSmaakversterkerMushbooh, Halal indien ingrediënten afkomstig zijn van Halal-bronnen, Haram als ingrediënten afkomstig van varkensvet
E627NatriumguanylaatSmaakversterkerHalal indien afkomstig van sardines en bakkersgistextract, Mushbooh als afkomstig uit brouw-gistextract, bijproduct van bier
E629CalciumguanylaatSmaakversterkerHalal indien verkregen uit Halal bronnen.
E630InosinezuurSmaakversterkerHalal indien verkregen uit Halal bronnen.
E631NatriuminosinaatSmaakversterkerHalal indien afkomstig van sardines en bakkersgistextract, Mushbooh als afkomstig uit brouw-gistextract, bijproduct uit bier, Haram indien verkregen uit varkensvlees
E632KaliuminosinaatSmaakversterkerHalal indien afkomstig van Halal-dieren die Halal geslacht zijn.
E633CalciuminosinaatSmaakversterkerHalal indien afkomstig van Halal-dieren die Halal geslacht zijn.
E634CalciumribonucleotidenSmaakversterkerHalal indien afkomstig van Halal-dieren die Halal geslacht zijn.
E635NatriumribonucleotidenSmaakversterkerMushbooh, het is een combinatie van E627 en E631
E640Glycine en natriumglycinaatSupplement en broodverbeteraarHalal indien afkomstig van Halal-dieren die Halal geslacht zijn.
E904SchellakGlansmiddel, coatingHaram
E920L-CysteïneBroodverbeteraarHalal indien afkomstig van Halal-dieren die Halal geslacht zijn, kan gewonnen worden uit haren van verschillende dieren, waarbij varkens niet uitgesloten zijn.
E921L-CystineBroodverbeteraarHalal indien afkomstig van Halal-dieren die Halal geslacht zijn, kan gewonnen worden uit haren van verschillende dieren, waarbij varkens niet uitgesloten zijn.
E924Kaliumbromaten (niet meer toegestaan)BleekmiddelNiet meer toegestaan!